Unde imi place pizza in Cluj

Salut! Eu sunt Adela si iubesc mancarea buna! Sunt un critic culinar in devenire, iar momentan ma pregatesc intensiv si imi antrenez papilele gustative. Cum? Degust cat mai multe preparate si descopar ce imi place! Daca avem gusturi similare, poate iti vor prinde bine recomandarile mele.

 

Cand intrebi pe cineva “Ce mancare iti place?”,  unul dintre raspunsuri va fi cu siguranta “Pizza!” Originara din Napoli, pizza era in trecut mancarea muncitorilor saraci din zona napoletana, care aveau nevoie de  mancare ieftina, care se prepara si consuma rapid. Aluatul intins, acoperit cu diferite ingrediente, vandut pe strada sau in bodegi, a devenit astfel o mancare servita la orice ora din zi. Iar primele pizza, “mancarea saracilor”, aveau exact ingredientele pe care noi le apreciem atat de mult acum: rosii, branza, ulei si usturoi.

Pizza este unul dintre preparetele mele preferate. Mie imi place tot ce e cu branza, cu multa branza, cu multa branza care se topeste si se intinde. In consecinta, pizza se afla in topul preferintelor mele.

In principiu, pizza e buna peste tot, cu conditia sa fie facuta cu ingrediente de calitate. In Cluj, mie imi place in mod deosebit in doua locatii: la Napoli Centrale si la D’Autore.

La Napoli Centrale imi place blatul gros si pufos, usor ars pe margini, acoperit de mozzarella in abudenta. Eu imi creez o pizza, pornind de la Prosciutto Cotto, care are sos de rosii, sunca si mozarella, peste care adaug porumb si ardei rosu copt. Give it a try! Napoli Centrale este unul dintre cele mai vechi restaurante din Cluj. A fost deschis in 1988 ca o afacere de familie, cand italianul Genaro le-a facut cunostinta clujenilor cu o pizza veritabila. Eu am o legatura speciala cu locul acesta, pentru ca aici am avut primul job, intr-o vacanta de vara. Toata munca grea acolo a fost rasplatita pe masura: cred ca am mancat tot din meniu de la cap la coada si invers, iar asta mi-a deschis apetitul pentru mancare buna.

La D’Autore imi place blatul subtire, crocant si aroma intensa de usturoi. De loc am aflat de la un prieten, care aflase de la un prieten, care la randul lui aflase de la un alt prieten. La prima vizita, dupa un lant atat de strans de recomandari, am mers cu asteptari destul de ridicate. De cum am ajuns, m-a surprins locatia: un soi de garaj, construit in jurul unui cuptor imens, cu cateva mese aranjate pe o terasa improvizata. Am rasfoit meniul, am ales o pizza cu sos de usturoi si mozzarella di bufala si am asteptat putin neincrezaroare comanda. Prima felie, m-a dus direct in Italia, intr-o pizzerie din aceea veche, ascunsa de privirile necunoscatorilor, care te cucereste cu gusturi desavarsite. Pizza mea preferata la D’Autore este Caprese, iar cand mi-e pofta  si de carne, aleg Crudaiola.

Voua unde va place pizza si de ce? Hai sa facem schimb de experiente culinare.

La degustat inainte!

Adela

 

 

 

 

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.