Savurosul Maroc

Astept de prea multa vreme sa scriu acest articol si sper sa reusesc sa surprind prin cuvinte potrivite cea mai spectaculoasa experienta culinara pe care am trait-o anul acesta.  Am gasit in sfarsit prilejul de a va povesti despre cele 5 zile pe care le-am petrecut in Maroc: concursul organizat de cei de la Momondo, care ofera doua premii a cate 1000 de euro, unul pentru bloggeri si unul pentru cititori.  Tot ce trebuie sa faci ca sa fii printre castigatori este sa scrii un comentariu la acest articol, in care sa descrii cea mai frumoasa experienta culinara si sa imi spui care este destinatia unde doresti sa calatoresti, aleasa de pe momondo.ro

Maroc este o destinatie pe care o recomand cu  drag pentru ca este surpinzator si neasteptat de spectaculos, o tara a contrastelor, un loc in care oamenii sunt profund conectati la cultura lor, unde servirea unei mese este un adevarat ritual.

Am aflat despre vacanta in Maroc pe Travelator, iar biletele le-am cumparat de pe Momondo. Am zburat spre Marrakech din Bucuresti cu escala la Milano la dus si cu escala la Madrid la intoarcere. M-am cazat in centrul vechi, in Medina, intr-un riad, o casa traditionala marocana, construita pe mai multe etaje in jurul unei curti interioare. Gazda noastra a fost Fouzia,  varianta marocana a unei hangite, care ne-a pregatit micul dejun in fiecare dimineata si s-a asigurat ca ne bucuram de sederea noastra acolo.

 

Primele doua zile din vacanta le-am petrecut in Marrakech. Acest oras este o combinatie fascinanta intre vechi si nou, intre saracie si opulenta. De foarte multe ori ai impresia ca te intorci in timp, cand hoinaresti pe stradutele inguste din Medina sau cand te ratacesti in souk, printre comercianti iscutiti, de unde nu ai cum sa pleci fara sa cumperi ceva.

 

In Maroc exista o singura constanta: mancarea buna. Oamenii sunt foarte conectati la cultura lor, iar asta se rasfrange mai ales in bucatarie. Mananca traditional, mananca cu mana si se mandresc cu asta, persiflandu-i pe turisti: “We don’t eat with a fork, like you do!”, mi-a zis un mesean, in timp ce isi inmuia painea si degetele intr-un sos rosiatic. Probabil asa “simti” cu adevarat mancarea: o mirosi, o atingi si te bucuri apoi de explozia de arome.

In fiecare restaurant in care am intrat in Marrakech se servea, fara exceptie, tagine. Tagine este numele vasului de lut folosit la gatit, iar mancarea preparata in el poarta acelasi nume. Am incercat diverse combinatii: am inceput, temator, cu un tagine vegetarian, am mancat apoi pui cu masline, dar am incercat si vita sau miel cu smochine, prune si stafide. Carnea frageda, dulceaga, servita inca sfaranind in vasul acela incins, painicile marocane proaspete, bucuria cu care esti intampinat si servit, toate sunt o desfatare pentru trup si suflet. Pe masura ce timpul se scurge in Maroc, simturile se trezesc, papilele gustative, cumva nestiutoare pana atunci, te indeamna sa degusti totul. Locurile care mi-au placut cel mai mult au fost Cafe Kif-Kif si Bazaar Cafe.

 

 

In urmatoarea zi am vizitat Essaouira, un orasel cetate pe coasta Atlanticului. Dupa cum m-a obisnuit, Maroc nu a contenit sa ma surprinda si m-a amuzat cu o priveliste de neuitat: niste caprite cocotate in varful unui argan, mancand fructele copacului. Am poposit si la o cooperativa, unde femei iscutite obtin prin munca meticuloasa uleiul de argan: sparg coaja fructelor, scot samburii pe care mai apoi ii macina in rasnite de lut, obtinand astfel pretiosul ulei. In Essaouira am savurat un pranz traditional, pe malul oceanului, pe acoperisul riadului Dar Abdul.

Am petrecut cea de a patra zi intr-o drumetie in muntii Atlas. Am vizitat o locuinta berbera, am urcat la cele 7 cascade de la poalele muntilor si am servit un pranz traditional berber, pe malul unui rau.

Punctul culminant al excursiei a fost cina pe care am servit-o in centrul vechi, in piata Jemaa el-Fna, pe strada. De sub un nor de fum, in fiecare seara, tarabele cu mancare te cheama si e greu sa rezisti tentatiei. Fiecare taraba are un om de vanzari, care abordeaza turistii si ii invita sa ia un loc la masa. Daca reusesti sa scapi de primii doi vanzatori, cu siguranta cel de al treilea te va opri la taraba lui. Marocanii astia chiar stiu sa vanda, nu gluma!

Stiti ce m-a impresionat cel mai tare in Maroc? Faptul ca ei sunt atat de conectati la experienta culinara, incat isi complimenteaza femeile folosind comparatii cu mancarea. Le spun: “Iubito, esti ca o migdala!”, adica esti dulce si savuroasa, sau “Iubito, esti ca untul!”, adica esti savuroasa si te topesti in bratele mele. Ce romantic, nu-i asa?

Treceti Marocul pe lista voastra de calatorii, luati-va bilete de avion catre Marrakech si fiti deschisi catre o lume care se invarte in jurul mancarii delicioase! Eu de abia astept sa ma reintorc in Maroc.

Nu uitati de concursul Momondo, la care puteti castiga o excursie in valoare de 1000 euro unde vreti voi, daca lasati pe blog un comentariu la aceasta postare in care descrieti experienta voastra culinara preferata si destinatia dorita. Succes!

 

 

77 Comments

  1. Alexa Corina 26/11/2017 at 13:03

    Experiența mea culinară preferată, de până acum, este sudul Italiei – Bari, Polignano a Mare. Îmi doresc să ajung și eu în Marrakech 😊.

    Reply
    1. Adela 01/12/2017 at 17:07

      Corina,
      Si mie imi place Italia foarte mult!
      Succes la concurs!

      Reply
  2. Andrei 26/11/2017 at 13:09

    Bucataria mediteraneana, indiferent ca-i din Grecia, Italia sau Croatia 🙂
    Lanzarote, Insulele Canare, este pe lista pentru o viitoare destinatie de vacanta.

    Reply
    1. Adela 01/12/2017 at 17:09

      Andrei,
      Si eu sunt fan bucatarie mediteraneana!
      Succes la concurs!

      Reply
  3. ADINA-LAURA MIHAILESCU 26/11/2017 at 13:34

    Acum o lună am vizitat câteva orașe din Spania. Primul oraș a fost Madridul și dupa vreo 10.000 de pași bătuți pe străzile acestui oraș superb , am trecut prin fața unui bar unde erau o mulțime de oameni adunați. Era deja ora 10:00 și deși se lăsase întunericul luminile si mulțimile de oameni de pe străzile Madridului îți dădeau energie și o poftă de viață. Am intrat și noi ( cu soțul meu) in acel bar sa vedem ce se întâmplă acolo, tot barul vibra de bună dispoziție și mirosul de mâncare care venea dinăuntru te ademenea. După ce am strabatut grupulețele de oameni care stateau in picioare cu paharele in mână și socializau am ajuns in față barului. Minunăție! Picioare de porc preparate specific atarnau pe sus. Ne-am comandat și noi timizi 2 beri și 2 bocadillo jambon iberico. La aceasta comandă am primit din partea casei și o farfurie cu feliuțe de l’uomo și queso. Superbă combinație! A fost o cina pe cinste cu oameni zâmbitori in jurul nostru și încet încet am inceput și noi să vibrăm cu multimea “gălăgioasă”. Din acea seară și încă 2 săptămâni cât a ținut concediul nostru am făcut o mică tradiție și în fiecare seară serveam un platou de bunătăți iberice alaturi de o bere sau in pahar de vin tinto. 🙂

    Reply
    1. Adela 01/12/2017 at 17:13

      Adina,

      I’m a huge fan of Spain too!!! Succes la concurs!

      Reply
  4. Cristian 26/11/2017 at 17:09

    Portugalia – Porto <3

    Reply
    1. Adela 01/12/2017 at 17:15

      Cristian,
      De abia astept sa ajung si eu in Porto! Succes la concurs!

      Reply
  5. Eszter 26/11/2017 at 17:30

    Experientea mea culinara preferata a fost in Italia, de sigur 🙂 Prima data cand am incercat fructe de mare. Era o experienta exceptionala, am incercat pe toate, de la peste, la creveti pana la caracatita. Si nu numai fructe de mare. Nu poti sa te duci in Italia fara sa mananci paste, pizza si gelato. Si cafeaua … Ooo Doamne!

    Reply
    1. Adela 01/12/2017 at 17:18

      Eszter,
      Si mie imi place in Italia! ❤️
      Good luck la concurs!

      Reply
  6. Gota Cristiana 26/11/2017 at 19:00

    Experienta mea culinara a fost in Bulgaria, anul trecut, e un moment amuzant pe care nu am sa il uit niciodata si am sa il povestesc acum aici. Eram cu prietenul meu si cativa prieteni in Vama Veche si ne-am hotarat in ultimul moment sa mergem pana in Bulgaria. Am schimbat cativa bani doar pentru a alimenta la o benzinarie acolo, am zis ca nu o sa stam mult si daca o sa ne fie foame o sa schimbam bani in oras si cumparam ceva. Insa pana sa ajungem in oras, ne-am ratacit pe un drum laturalnic unde ne ducea la o zona plina de eoliene, ni s-a facut foame dupa un timp la toti din masina si nu gaseam un schimb valutar si nici un magazin. Am mai mers cu masina pana ce am intrat intr-un sat unde am zarit apoi o ruleta unde faceau placinte. Aveam doar doua monezi bani de-ai lor, ramasi rest de la benzinarie. Am rugat-o pe doamna de acolo sa imi dea orice are de banii aceia, mi-a dat un palanet cu branza care am observat ca era mai scump decat am platit eu. I-am multumit frumos, am mers la masina si am impartit cu prietenii mei ce am primit. A fost o experienta pe care nu o sa o uitam si suntem si acum recunoscatori acelei doamne. Odata ajunsi in oras, am schimbat bani si am facut cateva cumparaturi din care am luat ceva si pentru doamna de la placintarie, pentru a-i oferi la intoarcere drept multumire. Aceasta a fost experienta mea culinara si a prietenilor mei, un palanet bulgaresc. Locul in care imi doresc sa merg este cu siguranta in Moscova, as vrea sa incerc mancarurile lor traditionale, sa descopar cum e lumea de acolo, sa vizitez locurile lor.

    Reply
    1. Adela 01/12/2017 at 17:21

      Cristiana,

      Ce palanet “buclucas”! :))
      Succes la concurs!

      Reply
  7. Pop Sanda 26/11/2017 at 22:54

    Cea mai impresionanta se prea poate sa fie descrierea din articol, pentru ca alături de toate cuvintele si pozele delicioase aproape ca m-a făcut sa simt gustul. Dar in realitate este vorba de Bucătăria italiană pana acum. In schimb îmi doresc și eu sa vizitez Marocul.

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:28

      Sanda,
      Ma bucur ca ti-a placut articolul! :* Si daca ajungi in Maroc, o sa iti placa maxim!
      Succes la concurs!

      Reply
  8. Alex Beches 26/11/2017 at 23:54

    Este greu de ales cea mai fascinanta experiența culinara, fiind asa multe variante, dar una din ele a fost in Bari, Polignamo a Mare la restaurantul Grotta Palazzese. Ca si destinație aleg Bordeaux.

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:29

      Alex,

      Restaurantul asta e pe bucket list-ul meu! Sunt convinsa ca a fost o experienta minunata!
      Succes la concurs!

      Reply
  9. Andreea 27/11/2017 at 01:07

    Am rămas placut surprinsă de mâncărurile din Malta, Croația, Italia, Grecia iar următoarea experiență culinară vreau sa fie în Franța.

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:29

      Andreea,
      Succes la concurs!

      Reply
  10. Ioana-Maria Popa 27/11/2017 at 07:04

    Experienta mea culinara preferata a fost data pana acum de mancarea libaneza, iar acest articol l-am citit cu o placere deosebita pentru ca si pe lista mea de calatorii viitoare este Marocul 🙂

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:30

      Ioana,

      Imi doresc si eu sa ajung cat mai curand in Liban! Ma bucur ca ti-a placut articolul!
      Succes la concurs!

      Reply
  11. Simona 27/11/2017 at 11:03

    Budapesta! cu cel mai bun gulas pe care l-am mancat in viata mea. A fost atat de bun incat si telefonul unui prieten s-a plictisit sa faca poze si a cazut in el ca sa il guste.
    Destinatia – Portugalia, nimic mai frumos decat Insulele Azore.

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:32

      Simona,
      Gulasul ne atrage pe toti, nu? :))
      Succes la concurs!

      Reply
  12. Sergiu 27/11/2017 at 11:52

    Una dintre cele mai gustoase experiente culinare a fost in Paris, unde am mancat pentru prima data Fromage Fondu, ca la mama lui acasa. A fost o experienta care mi-a trezit noi orizonturi culinare.
    Mi-as dori sa vizitez Moscova si sa incerc tot ce au ei mai bun in materie culinara traditionala, si nu numai.

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:33

      Sergiu,
      Ce mult imi place si mie Fromage Fondue!
      Succes la concurs!

      Reply
  13. Delia 27/11/2017 at 12:36

    Provocarea este una foarte placuta in aceasta perioada a anului ❄️🎁
    Stau acum in fata unui geam imens, cu un ceai in fata privind casutele care ne duc mai aproape de caldura si frumusetea Craciunului, sauuuuu a Mosului Craciun… fiecare ce asteapta 😴
    Si imi fortez mintea sa se intoarca la o experienta culinara cel putin interesanta.
    Soare, 40grade, oameni relaxati…foarte relaxati, intr-un cuvant MEXIC
    Intr-una din zile, in drum spre Tulum, am putut observa socata, in decursul celor 2 ore de mers cu autocarul traiul pur al populatiei.
    M-au speriat, casele care aratau ca si niste pereti de carpici acoperiti cu paturi, multe lucruri nearanjate in jur si aproape in fata fiecarei case erau bucati mari de carne agatate de te miri ce sisteme improvizate, cu gratare amplasate sub acestea…imaginea descrisa de mine, credeti-ma, nu o prea pot descrie pentru a reflecta realitatea 🙂
    Si…panica, imi calculam cum nu voi manca nimic o zi intraga, mi se pusese un nod in gat si o dorinta nebuna de a-mi iubi patria cu a ei arta culinara si fiti atenti…curatenia :))
    Darr dupa vreo 6 ore, mi-am facut curajul de a gusta o supa care se numeste Tex-Mex, o combinatie de pui cu ou, chimen, oregano, chilli…de care nu m-am mai saturat, de la o lingurita am ajuns la 3 boluri de supa.
    Asta mi-a trezit curiozitatea de a degusta din multe alte preparate chiar in locuintele oamenilor, Quesadilla, Guacamole, Tortia, Chili con carne, samd 🙂
    Credeti-ma, nicaieri, absolut nicaieri in lumea asta mare (unde am ajuns eu) nu am mai gasit nici macar o firmitura din placerea divina intalnita acolo.
    Mergeti in Mexic, nu doar pentru mancare ci si pentru oameni, veti avea parte de o “trezire la o alta viata”, este totul magic sau de ce nu orgasmic 😀
    Si inapoi la ceai, poale-n brau, cozonaci, ca doar asta vad acum in fata ochilor si nu, nu e la mama acasa, e la Targul de Craciun din Cluj.

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:34

      Delia,

      Sper sa ajung si eu in curand in Mexic!
      Succes la concurs!

      Reply
  14. Diana 27/11/2017 at 13:40

    Eu am mancat in Grecia, pe cat e de simplu pe atât e de delicios.. E faimosul iaurt grecesc combinat cu mierea de albine proaspăta . Si neaparat un iaurt rece , preferat in zilele toride de August. Mi s-a părut fabulos de delicios.

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:35

      Diana,

      Ce bun e iaurtul grecesc in Grecia!
      Succes la concurs!

      Reply
  15. Nicoleta Catargiu 27/11/2017 at 14:32

    Cea mai frumoasă experiență culinară am avut-o acum o lună când, în timp ce mă aflam într-o excursie de 20 de zile cu prietenii pe Coasta de Vest și de Est a Americii, am hotărât să ne abatem de la mâncarea clasică/tradițională (dacă au așa ceva) a americanilor, și ne-am propus să încercăm câte o bucătărie diferită în fiecare zi.
    Am început cu mâncarea mexicană în San Diego, la Jimmy Carter’s Mexican Cafe, unde mi-am comandat Enchiladas cu fructe de mare, apoi ]n zilele următoare am continuat cu japonez la un buffet de tipul ,,all you can eat”, unde am mâncat pe săturate sushi.
    Partea cea mai frumoasă este că am găsit un restaurant românesc în Los Angeles (Restaurant Dunărea) și am bifat bucătăria românească cu salată de vinete, ciorbă de văcuță și pomana porcului.
    Trebuia să bifăm și bucătăria americană. Ce poate fi mai specific decât burgeri și mac&cheese (macaroanele noastre cu brânză sunt mai bune :)) ).
    Libanez? Bineînțeles, mai ales că eu ador mâncarea libaneză. În New York, în timp ce vizitam Grand Central Station, adică gara din New York, am găsit ,,Eata Pita”, un fel de fast-food libanez. Pe meniu am văzut hummus și falafel. Ok, m-ați cucerit! Mi-am comandat hummus cu falafel și salată, toate puse într-o pita.
    Și ca să închei ,,americănește”, tot în New York mi-am cumpărat un hot-dog direct din stradă, exact cum vezi în filmele sau serialele americane.
    Mi-a plăcut enorm de mult că am început acest challenge cu prietenii mei și chiar dacă eram în SUA, am reușit să gustăm în fiecare zi câte ceva sfecific dintr-o altă cultură și bucătărie.
    Următorul ,,TASTE OF” aș vrea să fie Grecia. Fructe de mare, tzatziki, gyros, brânzeturi și măsline. Mmmm, deja îmi plouă în gură!

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:37

      Nicoleta,
      Un adevarat tur culinar! Ce frumos!
      Succes la concurs!

      Reply
  16. Bianca Guler 27/11/2017 at 14:49

    Cred ca toata lumea se gandeste la o experienta culinara exotica, de afara, daaaar pentru mine cea mai surprinzatoare experienta culinara zace chiar in Brasov, la renumitul restaurant “La Ceaun”. Dupa o masa copioasa, pe o zi torida de vara, prietena mea a decis sa comandam si desert, dar eu am refuzat cu gandul ca “nu mai incape”. Totusi, ospatarul a adus doua farfurii, parca gandindu-se ca dupa ce gust, sigur voi comanda si eu. Si ca sa vezi asa a si fost, mi-am descoperit desertul preferat: extraordinarele galuste cu prune – o explozie de arome!😍 Delicios! Le recomand oricarei persoane care are impresia ca “meh” nu sunt cine stie ce. Va inselati amarnic!😂Nu am gustat ceva mai bun. Iar ca si idee de destinatie, as fi zis India daaar parca m-a convins aceasta postare ca Maroc merita vizitat!❤️*fingers crossed*

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:38

      Bianca,
      Trebuie sa incerc si eu desertul acesta!

      Succes la concurs!

      Reply
  17. Pîrvulescu Teodora 27/11/2017 at 15:23

    Experienta mea culinara preferata de pana acum s-a petrecut in nordul Frantei, in zona Alsaciei si Lorainei. Stiam de cultul francezilor de a manca, de atentia fata de fiecare minut acordat mesei, de obsesia lor bine justificata fata de branzeturi si vin. Am avut ocazia sa stau in mijlocul casei unei familii autentic frantuzesti si sa le descopar cat de cat obiceiurile legate de gastronomie. Dimineata le place sa bea multa cafea si ceva dulce, usor, un croissant sau o felie de pain au lait cu dulceata sau unt.
    La pranz insa, nu se dau in laturi si pun pe masa fel si fel de preparate. M-a uimit numarul mare de branzeturi pe care aproape fiecare familie il are in casa : Camembert, Brie, Emmental, Roquefort, branza cu nuci, branza cu smochine etc. De asemenea am incercat ceva specific din zona Alsaciei si Lorainei si anume choucroute. Un fel de varza calita cu bucati de carne si anumite condimente, mi-a adus putin aminte de Varza á la Cluj.
    De asemenea, desi o delicatesa la noi, unii francezi adora foie gras-ul si pe buna dreptate, este intr-adevar ceva delicat si sofisticat.
    Nu mai zic de nenumaratele sticle de vin care se consuma in timpul meselor francezilor.
    Cel mai mult mi-a placut, insa, cina cand am mancat un fel de carne de vita la cuptor si o garnitura extraordinara de ciuperci, melci cu anumite condimente (fusese si prima oara cand am mancat melci) si creveti cu salata iceberg. Un deliciu total!
    Pe final, cred ca experienta din Franta m-a lasat cu cateva kilograme in plus, dar cultura lor cand vine vorba de mancare este incredibila. De asemenea, locul unde mi-as dori din tot sufletul sa ajung este Japonia. Sunt fascinata de cand eram copil de minunata cultura japoneza si nu-mi vine sa cred, cateodata, cat de diferite pot fi doua culturi care convietuiesc pe acelasi pamant. Sushi este primul lucru care iti vine in minte cand vine vorba de gastronomia japoneza, dar am atatea lucruri pe care le iubesc la Japonia incat mi-ar trebui si mie un blog sa scriu numai despre asta…

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:39

      Teodora,

      Bucataria autentica e cea mai buna!!!

      Succes la concurs!

      Reply
  18. Bogdan 27/11/2017 at 19:50

    Serbia! Novi Pazar, Nyam! Pljeskavika😋

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:40

      Bogdan,

      Inca nu am ajuns in Serbia, poate ar trebui…
      Succes la concurs!

      Reply
  19. Viorr 28/11/2017 at 11:40

    De cele mai multe ori nu ma mai gandesc la ce am mancat sau chiar uit, dar imi amintesc si acum de pastele carbonara gatite la restaurantul italian Il Bacaro in Olanda Maastricht, intr-o vacanta petrecuta cu fiica mea. Mancasem de multe ori paste, in Cluj, insa niciodata nu mi-au placut atat de mult. Eu sunt mai neincrezatoare in ceea ce priveste mancarea de la restaurante, sunt adepta bucatariei traditionale si a preparatelor gatite in casa. de exemplu, imi place foarte mult “patura” de taitei coapta pe soba. Pastele acelea cred ca ar face concurenta serioasa pastelor din Italia, insa nu pot sa ma pronunt, nu am vizitat niciodata Italia. Poate castig acum o vacanta acolo! 🙂

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:40

      Viorr,
      Succes la concurs!
      Sper ca descoperi si alte carbonara cel putin la fel de bune!

      Reply
  20. Bogdan Gavrilescu 28/11/2017 at 14:56

    Cea mai frumoasă experiență culinară.

    E destul de dificil să denumești o experiență culinară ca fiind cea mai frumoasă. Am avut probabil sute de experiențe culinare frumoase și ar fi nedrept să încep să le ordonez. Cu siguranță celelalte pe care nu le-aș numi și pe ele “cea mai” s-ar supăra. 🙂

    În plus, cred că toate experiențele culinare sunt frumoase dacă înveți să fii atent.
    Poate nu întotdeauna preparatul din farfurie se aliniază cu așteptările tale culinare, dar cu siguranță dacă îți îndrepți atenția spre persoana sau persoanele cu care împărtășești momentul respectiv, poți face acel moment unul perfect.

    Așadar vă recomand să faceți din fiecare experiență una “cea mai frumoasă” fiind mai atenți la persoanele dragi cu care împărtășiți momentul, indiferent de ce se află în farfurie.

    O destinație pe care aș adăuga-o la experiențele frumoase ar fi Lisabona.

    Reply
    1. Adela 30/11/2017 at 00:25

      Bogdan,
      La cat mai multe experiente alaturi de cei dragi tie! Good luck!

      Reply
  21. Marius 28/11/2017 at 17:05

    “Vara asta am sa ma-ndragostesc”
    Vara asta am sa ma-ndragostesc de Porto.
    Am fost in Portugalia acum 2 veri. Am stat 3 saptamani si m-am indragostit – dar m-am intors cu regret, pentru ca nu am reusit sa ajung in Porto :(. Cand ma gandesc la Tripas, la Bacalhau si la vinul de Porto pe o terasa la un apus de soare…

    later edit : am atipit intr-un vis frumos.
    Nu mai prea sunt multe de spus. Trebuie ajuns, trebuie experiementat – dragostea o sa vina, la prima vedere 😉

    Reply
    1. Adela 01/12/2017 at 17:22

      Marius,

      Sper sa te indragostesti de Porto cat mai curand!
      Succes la concurs!

      Reply
  22. Alexandra 28/11/2017 at 19:23

    Una din cele mai plăcute experiențe culinare am petrecut-o alături de viitorul meu soț, pe vremea cand încă ne făceam curte unul altuia.. a fost momentul cand el, ca francez autentic, mi-a prezentat pentru prima data, clătitele “sărate”!
    Daca pana in acel moment am avut parte de nenumărate momente dulci in ocaziile de degustare a Clătitelor bunicii, logodnicul mi-a prezentat clătitele Speciale!
    Ideea e simpla: clătită umplută cu carne mix de porc si vita, ou si emmentaler, la care am adăugat putina smântâna .. un deliciu!!!
    Iar ca preferința de călătorie, aleg, cu drag, Thailanda.. 🙂

    Reply
    1. Adela 01/12/2017 at 17:23

      Alexandra,
      Dragostea trece prin stomac, nu? 😁
      Succes la concurs!

      Reply
  23. Muntean Minodora Raluca 29/11/2017 at 08:48

    Iubesc tot ce tine de Italia, dar in mod special mancarea..Anul acesta am avut ocazia sa ma bucur de doua ori de delicatesele culinare specifice ei, o data la Venetia si pe urma la Roma. Mi-as dori foarte mult sa ajung in Portugalia-Lisabona. 🙂

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:41

      Minodora,

      Italia este si una dintre favoritele mele!
      Succes la concurs!

      Reply
  24. Andreea Bompa-Oprea 29/11/2017 at 14:21

    I’m a sucker for Italian food, iar in urmatoarea vacanta as vrea sa merg in Scotia si Irlanda!

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:42

      Andreea,

      I’m a sucker for Italian food too!
      Succes la concurs!

      Reply
  25. Cristina 29/11/2017 at 15:16

    Delta Dunarii
    Sfantu Gheorghe, 14:00
    9 prieteni in cautarea unei mese de pranz. Am luat un numar de telefon de pe un stalp cu mesajul Servim mese de peste. Ajungem la locul cu pricina si descoperim o casuta cu gradina, cu pereti albi si mobilier simplu, cu pahare din sticla groasa si multa forfota.
    Cei doi, sot si sotie, ne-au povestit despre traditiile zonei si ne-au educat in ceea ce priveste pestele, retete traditionale, pe scurt adevarata Delta. Domnul era cel insarcinat cu prinderea pestelui, iar doamna era o bucatareasa desavarsita. Evident, pestele este elementul de baza al bucatariei din Delta Dunarii astfel ca ne-au servit cu numeroase feluri de mancare: storceag, malasolka, crap, somn, caras prăjit.
    Toate erau atat de bune incat mi-e greu sa le descriu in cuvinte. Dar la fiecare imbucatura cineva exclama: ‘Ooooo ce bun e!’, si ‘Nu ma pot opri din mancat’, sau ‘Inca un pic, doar de gust!’. Lesne de inteles ca oamenii ne-au subestimat capacitatea de a trece prin toate preparatele, insa noi nu ne-am dat batuti. Am mancat tot!
    Daca nu ati fost pana acum, Delta Dunarii e minunata, dar neaparat sa mancati la sateni pentru combo-ul minunat de ospitalitate, mancare buna si povesti gurmande.
    Urmatoarea destinatie mi-as dori sa fie o insula putin cunoscuta, in Grecia, unde sa pot sa mananc adevarata mancare greceasca de la localnici.

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:43

      Cristina,

      Succes la concurs!
      Sper sa descoperi cat mai multe bucatarii traditionale!

      Reply
  26. Evelin 29/11/2017 at 16:20

    Experienta mea culinara cea mai deosebita era mancarea din Cehia, si acum ma refer la aceea placinta din cartofi numit Bamboraky care trebuie sa incearca neaparat toata lumea 🙂 iar destinatia ar fi Islanda ! 😀

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:44

      Evelin,
      Nu am incercat placinta asta. Dar o trec acum pe lista…
      Succes la concurs!

      Reply
  27. Szinti 29/11/2017 at 16:27

    Îmi doresc sa ajung cândva în Amsterdam sau Mykonos.:)

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:44

      Szinti,
      Succes la concurs!

      Reply
  28. Tina 29/11/2017 at 16:31

    Eataly…
    Nimic nu s-a comparat din punct de vedere culinar cu cea mai simpla si frumoasa masa luata vreodata. Pe malul lacului Como, picnic pe caldaram, cu branza Tallegio (specifica zonei), masline si focaccia. A, si desigur, nelipsita Birra Moretti.
    Cum Italia e paradisul celor indragostiti de mancare, Sicilia e urmatoarea pe lista mea. (zborul e deja la favorite pe momondo.ro).

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:45

      Tina,

      Bine zis: EATaly!

      Succes la concurs!

      Reply
  29. Gavrilescu Cornelia 29/11/2017 at 20:03

    Momondo – cuvântul magic al fericirii absolute!
    De când am aflat despre momondo visele mele au prins contur! Nici o vacanță fără momondo! Și aici ar trebui să mulțumesc unei persoane speciale care mi-a făcut o recomandare de vis: intră pe momondo și pleci unde vrei! De atunci momondo este number one!
    Momondo food …. sună bine!
    Cea mai frumoasă experiență culinara
    este cea din Republica Dominicană – Punta Cana – Bavaro Beach …. să nu ratați așa ceva!
    Bucătăria Dominicană este o reflectare a influențelor spaniole și africane….”bandera”, cel mai popular fel de mâncare, conține orez, fasole roșie, carne de capră, salată și banane….”El Ron”, cea mai cunoscută băutura iar “Mama Juana”, o băutură tipică cu puteri afrodiziace….try it!
    Tot ce mănânci în acest paradis este bun, de la mâncarea tradițională și bananele preparate în cele mai neașteptate feluri, până la cele mai sofisticate dulciuri! Și nu în ultimul rând: fructe de mare …. scoici, creveți și iar scoici ….
    Și să nu uit: mango, papaya, ananas, fructul pasiunii, cocos și bananeeeeee!
    Și pentru că locul te îndeamnă la cele mai năstrușnice combinații, pot să spun că la mine în farfurie se regăseau obsesiv ananas și papaya indiferente mâncam! Nu știu dacă a mai încercat cineva această combinație dar mie mi-a ieșit perfect! Mă mir că nu am căpătat și eu forma acestui fruct minunat … papaya ….
    Despre “Mama Juana” numai de bine, cu o condiție: când o cumpărați din market sau duty free, nu uitați să o preparați cu vin roșu, miere și rom, că eu am reușit să o beau fără să mă documentez….norocul meu că mi-a trecut efectul de supradoză! Hihihi 😍😍😍😲😲😲😲!
    Zâmbesc și îmi imaginez următoarea mea vacanță cu momondo: BAli – un tărâm al relaxării perfecte!
    Vacanța ideală există și are întotdeauna un gust specific: zâmbetele localnicilor, sunetul naturii, combinații de arome, texturi și forme surprinzătoare, o altă abordare a vieții, cultură și tradiție minunate, iubirea celor dragi și MOMONDO care te face să-ți amintești că TOTUL e posibil!

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:46

      Cornelia,
      Ce experienta exotica!
      Succes la concurs!

      Reply
  30. Andrei Dudau 29/11/2017 at 20:48

    Nu demult, am avut ocazia sa revad un copil zburdand si chiuind. Bucuria din ochii sai cand, multumita unei sarituri atent planificate de micut, a reusit sa sparga 3 baloane de sapun deodata, mi-a reaminit o lectie de viata. “Experintele” care ne raman intiparite nu vor fi momentele fastuoase, cand stam frigizi sa nu sifonam hainele de pe noi, ci lucruri marunte, aparute frapant, care te ametesc pe moment si te fac sa visezi restul vietii la acel scurt moment de placuta buimaceala.
    Poate de-asta experienta mea culinara e putin mai inedita. Ma ia putin gura pe dinainte, dar va anunt ca a inclus cele mai bune 2 lucruri din viata: ciocolata si vinul. Pe scurt, totul s-a petrecut la o degustare de vinuri. Tocmai incercasem un vin demi-dulce si moderatorul ne-a spus, cu mandria unui magician care isi desfasoara trucul “Pregatiti-va sa fiti uimiti”. Normal, toti ne-am asteptat la un vin aparte; insa in sala au fost aduse niste pahare mai ciudate si niste patratele de ciocolata alba.
    Initial, ne-a servit in pahare obisnuite acelasi vin incercat anterior. “Inainte sa degustati, luati un patratel de ciocolata”, ne-a spus. Curiosi, l-am ascultat, insa practica aceasta n-a fost incununata de gandurile bune ale participantilor. De ce? Ciocolata, cu al sau gust, a eclipsat dulceata vinului, facandu-l sa para neplacut de acru. “Acum… pregatiti-va sa gustati magia”, a zambit pisicher moderatorul. In paharele noi aduse, a turnat acelasi vin. “Repetati procedeul si sa-mi spuneti ce simtiti”. De data asta, senzatia a fost cu totul alta: forma noilor pahare impiedica vinul sa se reverse in gura, aromata licoare ajungand doar pe varful limbii. Impreuna cu ciocolata deja putin topita se formase un adevarat degradeu al nivelelor de “dulce”, de la acrisorul-parfumat la vinului pana la dulcele ciocolatei. A fost o explozie de senzatii aparuta intempestiv, un oximoron intre doua lucruri pe care ti le imaginai impreuna doar sub forma unui cadou oferit prieteni. Am ramas fara cuvinte si cu un zambet usor tamp pe fata, pierdut in reverie si reiterandu-mi in minte surpriza tocmai traita.
    Stiu ca n-a fost un restaurant cu multe stele Michelin, nici n-a avut loc intr-o tara exotica, dar cred ca asta sunt experientele pana la urma: mici franturi care ofera aroma vietii… cam ca si sarea-n bucate 😉
    Sper ca mica mea confesiune v-a lasat macar putin mai… curiosi. Si daca va fi sa castig, as alege si eu Marocul.

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:49

      Andrei,

      Cu cat ceva e mai neasteptat, cu atat ne surprinde mai tare, nu?
      Succes la concurs!

      Reply
  31. Goian Liviu 29/11/2017 at 22:09

    Experiența perfectă
    O țară, o civilizație de mii de ani, o gastronomie apreciată pe mapamond.
    Să mulțumim chinezilor că sunt cumpătați și mănâncă cu bețișoarele … că dacă ar folosi tacâmurile clasice, rezervele alimentare ale Terrei s-ar epuiza mult mai repede.
    Să revenim la această minune, China.
    Excursia pe tărâmul orezului mi-a schimbat percepția despre poporul chinez și cultura acestuia.
    Circulă o glumă, cum că, din cauza numărului mare de locuitori, chinezii s-au adaptat și au reușit să prepare și să mănânce “tot ce e în aer, tot ce merge pe Pământ și se află sub Pământ, mai puțin metrourile, tramvaiele și avioanele”.
    Dar glumele sunt doar glume, culinar vorbind, experiența trăită a fost unică, complexă și greu de descris în câteva cuvinte.
    Prin venele mele încă curge wasaabi, orezul mi-a purificat corpul iar ciupercile de lemn cu sos dulce de soia încă îmi invadează simțurile. Nu cred că există bucurie mai mare, pentru trup și suflet decât bucătăria chinezească. Am explorat în fiecare zi tradiții și obiceiuri culinare și am așteptat cu sufletul la gură -homarul-. Împreună cu grupul de gurmanzi am comandat delicatese tradiționale, cu homarul meu în frunte. Cât am așteptat momentul acesta? Până atunci, când foamea și plăcerea îmi spuneau că a sosit clipa. Și frumusețea începe în clipa când, încercând să prind cleștisorii homarului, acesta a fugit mâncând pământul cu sos cu tot pe cămașă vecinului de masă. Waw, câtă grație și seninătate în ochii tuturor! S-a dus homarul meu, de abia îl gustasem și fusese prea mult. Emoție la mine și bucurie în ochii celorlalți care au râs vreo 3 zile și vreo 6 ani (din 2011) până în zilele noastre.
    Mi-am savurat meniul mult dorit în cameră, în secret, cu mult sos în jur, dar fericit și împlinit.
    Mi-aduc aminte cu plăcere de experiența trăită în țara orezului și a puiului picant, în locul unde algele se îmbină în salata perfectă și cred că este vacanța la care mulți visează!
    Îndrăzniți să visați și nu uitați esențialul! Nu există călătorie fără experiențe culinare! Totul devine posibil cu momondo!
    Unde aș vrea să petrec savurând arome noi? În frumoasa și delicioasa Grecie!
    Momondo, așteaptă-mă cu cea mai bună ofertă! Venim, că suntem în gașcă!

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:50

      Liviu,
      “Peripetiile” sunt cele care dau savoare momentelor, nu-i asa?
      Succes la concurs!

      Reply
  32. Stefana Muresan 30/11/2017 at 00:02

    Experiența mea culinara preferată, fără dar și poate… a fost în Polignano a Mare! De la cele mai fancy paste, la cea mai simplă și savuroasă pizza.. până la caracatiță la grătar, servită într-o chiflă, la o bodegă pe malul mării. Mai delicios de atât nu s-a putut!

    Reply
    1. Stefana Muresan 30/11/2017 at 17:05

      Cu toate că mi-ar plăcea să repet această experiență culinară, gândul îmi stă de ceva vreme la meleagurile spaniole.. și anume Barcelona, pe care îmi doresc s-o vizitez și să o degust 🙂

      Reply
      1. Adela 04/12/2017 at 13:51

        Stefana,
        Cred ca tot ce e pe malul marii e mai bun! 😀
        Succes la concurs!

        Reply
  33. Laura Chereches 30/11/2017 at 01:00

    Cea mai tare experienta culinara a fost in toamna aceasta la Londra, la scoala de gatit Jamie Oliver Cookery School.
    Pe langa faptul ca am degustat feluri nemaipomenite de mancare, am fost invatata si eu sa le fac!
    Farfalle, Tagliatelle, Sosuri incredibile, Italian Cousine? Mexican Street Food, Focaccia si bineinteles the Perfect Steak!
    De departe cea mai tare experienta culinara a mea!

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:52

      Laura,
      Suna delicios!

      Succes la concurs!

      Reply
  34. Adelina Serban 30/11/2017 at 12:20

    Experienta mea culinara cea mai interesanta si cea mai plina de gust a fost in Finlanda, hands down. Aici am avut ocazia de a gusta cele mai indragite mancaruri scandinave si anume Lohikeitto care este o supa destul de cremoasa de somon cu cartofi .Karjalanpiirakka care sunt niste prajiturele cu o budinca de cu scortisoara si este cea mai buna cand este mancata cu lapte. Si ceea ce mi-a placut cel.mai tare din bucataria finlandeza este kalakukko care este un fel de paine mare umpluta cu carne de peste, porc si bacon. Este un fel de mancare to-go dar este fenomenala.

    Reply
    1. Adelina Serban 30/11/2017 at 12:24

      Si destinatia ar fi din nou si oricand Finlanda. Este un taram unde niciodata nu ai vazut, simtit, gustat sau baut tot

      Reply
      1. Adela 04/12/2017 at 13:54

        Adelina,
        Trebuie sa trec Finlanda pe lista mea…
        Succes la concurs!

        Reply
  35. David 30/11/2017 at 22:28

    Probabil una din cele mai frumoase experiente culinare le-am avut in vara lui 2013 in Egipt, Sharm El-Sheikh mai exact, am format un grup foarte diversificat dar cu acelasi scop, sa traim experienta beduina . Eram mai multi turisti, ne-am cunoscut in cadrul hotelului iar ideea a fost un brainstorm cu o seara inainte, eram din toate colturile europei dar pt prima data in egipt si am gasit solutia printr-un tur cu atv-urile prin desert care includea vizita intr-un sat beduin ,zis si facut. Turul includea o cina pregatita intr-o asezare beduina – am ramas fascinati de peisajele desertice, in timp ce urmaream localnicii pregatind mancarea lor traditionala, un dish din carne de capra pregatita la un wok si o lipie facuta pe loc la o plita si presarata cu mirodenii si diverse verdeturi, toate acestea in timp ce soarele apunea rosiatic peste dune. Trebuia sa plecam deoarece se facea tarziu, cu greu am facut-o, dar sunt convins ca pentru fiecare a fost una din cele mai memorabile cine.

    Mi-as dori sa vizitez Thailanda cu prima ocazie.

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:55

      David,
      Am ratat beduinii in excursia in Maroc. De aceea as vrea sa ma intorc..

      Succes la concurs!

      Reply
  36. Vio 30/11/2017 at 23:02

    Una dintre cele mai frumoase experiente culinare ma duce inapoi in copilarie. In vacantele de vara, petreceam intreaga zi afara, jucandu-ma cu copiii din vecini. Bunica ma chema la masa si abia-abia lasam jocul. Imi amintesc cu mult drag, o zi calduroasa de vara, cand buni mi-a facut balmos. Langa, intr-un blid de pleu, mi-a dat o salata de rosii, castraveti si ceapa, proaspat culese din gradina. Legumele erau calde, incazlite sub arsita verii, doamne ce imi placeau rosiile acelea cu gust de rosii! Cel mai probabil am mai mancat de multe ori o astfel de masa, insa port in minte si in suflet aceea zi de vara. As vrea sa mai pot regasi undeva gustul asta al copilariei! Si as plati o caruta de bani pentru un bilet de avion care sa ma duca inapoi acolo, in trecut, sa imi revad bunica. As vrea sa mananc orice gatit de ea, sa o mai pot strange inca o data in brate si sa ii multumesc pentru toate bunatatile pe care le pregatea cu atat grija pentru noi: balmos, palanete, paine framantata dimineata devreme si coapta afara in cuptor.
    Momondo, stiu ca nu ma poti ajuta cu un bilet in trecut, insa daca ar fi sa castig, mi-ar placea sa vizitez Portugalia.

    Reply
    1. Adela 04/12/2017 at 13:59

      Vio,

      Si mie imi e dor de gustul copilariei!

      Succes la concurs!

      Reply
  37. Pingback: Calatorii culinare: Unde se mananca bine in lume | OanaTrifu.ro

  38. Zsuzsa Szakacs 11/12/2017 at 16:42

    Una dintre cele mai frumoase experiențe culinare a fost vara aceasta în Milano, unde am mâncat cele mai bune paste carbonara și cea mai bună înghețată de ciocolată EVER ❤️
    Mi-ar plăcea să vizitez Spania, deoarece n-am ajuns să o vizitez până acuma.

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *